Systeem

Respace is een doorbraak in prefab houtskeletbouw

Het Respace-systeem is een innovatieve en integrale oplossing om bestaande bedrijfspanden een nieuwe invulling te geven. Het systeem is onder andere geschikt voor het transformeren van industrieel erfgoed, loodsen en fabrieken. Met talloze voordelen ten opzichte van conventionele prefab houtskeletbouw– en box-in-box-systemen. Dit kan onder meer door gebruik te maken van elementen die geprefabriceerd worden.

 

De voordelen van het prefab fabriceren van elementen:

  • Het heeft een snelle doorlooptijd
  • Het is een duurzame manier van produceren
  • Het kan een stuk voordeliger zijn
  • De gefreesde elementen zijn tot op de millimeter precies en passen perfect in elkaar

Ongekende vrijheid bij herindeling en gebruik

Respace biedt eigenaren, ontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers een grote mate van vrijheid in alle fasen van een herbestemming of transformatie, zowel bij het ontwerp, de indeling, het ruimtegebruik als de maatvoering. Zonder concessies te doen aan de esthetische kwaliteit en de constructieve eigenschappen. Je zit niet vast aan standaardmaten en door het geautomatiseerde systeem is ‘massa- maatwerk’ mogelijk, tegen een meer dan concurrerende prijsstelling.

werkspoorfabriek voor herbestemming

Respace is bedacht vanuit een circulaire filosofie: aan het eind van de life cycle kunnen de modules en panelen eenvoudig worden gedemonteerd om elders in te zetten, of in de vorm van biomassa terug te geven aan de kringloop: cradle-to-cradle.

Losse puzzelstukjes

Het bouwconcept is gebaseerd op geprefabriceerde elementen. Deze worden in de fabriek gefreesd en als losse delen naar de bouwplaats vervoerd. Daar worden ze in elkaar gezet als een soort puzzel.

CNC Robotfrees-machines

De onderdelen worden exact op maat geproduceerd met CNC robotfrees-machines. Bij het ontwerp en de constructie is al rekening gehouden met alle installaties: verwarming, waterleiding, elektra, ict-verbindingen, klimaatbehandeling, ventilatiekanalen, etc. Al deze installaties en voorzieningen worden vooraf in de panelen en elementen geïntegreerd.

CNC houtbewerking

Afval en materiaalgebruik reduceren

Omdat we de elementen in onze werkplaats exact op maat voor-produceren, realiseren we enorme reducties in afval en materiaalgebruik ten opzichte van conventionele bouwmethodes. En omdat we bij de montage gebruik maken van eeuwenoude Japanse houtverbindingen, is er geen lijm nodig en is het gebruik van schroeven geminimaliseerd.

Alle units en panelen zijn makkelijk demonteerbaar, opnieuw te configureren en herbruikbaar. Zowel gedurende de bouwfase als tijdens het gebruik draagt ons systeem zo sterk bij aan het verduurzamen van bestaande panden.

Alle elementen klikken in elkaar

Het ontwerp wordt op locatie gemonteerd. Naast reguliere bouwtekeningen, leveren we ook stap-voor-stap handleidingen waarin is beschreven hoe het geheel eenvoudig kan worden gemonteerd. De monteurs ‘klikken’ het ontwerp in elkaar: van ieder onderdeel is beschreven waar het moet komen en hoe het moet worden bevestigd. En omdat alle voorzieningen en technische installaties al in de Respace-panelen zijn voorzien, kunnen installateurs meteen aan de slag en hun werkzaamheden snel afronden.

icoon die weergeeft dat Respace voor duurzaam bouwen staat
Gemaakt van hout: het enige materiaal dat CO² opslaat.
icoon die weergeeft welke verbinding in houtskeletbouw gebruikt worden

Eeuwenoude Japanse hout verbindingen en geen lijm

icoon die weergeeft dat Respace voor modulair bouwen staat

Ruimtes kunnen snel opnieuw
worden ingedeeld.

icoon die weergeeft dat Respace voor duurzaam bouwen staat
Gemaakt van hout: het enige materiaal dat CO² opslaat.
icoon die weergeeft welke verbinding in houtskeletbouw gebruikt worden

Eeuwenoude Japanse
houtverbindingen en geen lijm

icoon die weergeeft dat Respace voor modulair bouwen staat

Ruimtes kunnen snel opnieuw
worden ingedeeld.

Waarom Respace?