De Stookplaats - Hilversum

GBO:
Locatie:
Jaar:
Functie:
Oorsprong:

2000 m2
Mussenstraat, Hilversum
2022
Kantorencomplex
Gemeentewerf, 1918

Van gemeentewerf naar ruimte voor creatieve industrie

Werf 35 in Hilversum is van oudsher een industrieel gebied dat jarenlang is gebruikt als gemeentewerf. Het terrein is begonnen als een pleisterfabriek in de eerste wereldoorlog en later door de gemeente flink uitgebreid met onder andere het gebouw waar nu de Stookplaats is te vinden.

Door de jaren heen zijn andere panden op het terrein gerenoveerd en binnenkort ook de historische hallen waar vroeger onder andere het strooizout opgeslagen lag. De Stookplaats is aangewezen als gemeentelijk monument en zocht een manier om de huidige invulling aan te vullen en uit te breiden.

Met dit vraagstuk kwam de eigenaar, Medianest, bij Respace terecht. Zij waren op zoek naar een mogelijkheid om de historische gebouwen zo te transformeren dat deze van binnen aangename werkplekken heeft voor ondernemers in de creatieve industrie en van buiten zijn historische waarde behoudt op een duurzame manier.

Monumenten in authentieke staat houden

De Stookplaats gaat gebruik maken van het box-in-box systeem van Respace. Ze hebben hiervoor gekozen omdat dit de eisen vanuit de monumentencommissie meeneemt en het pand zoveel mogelijk in authentieke staat gebruikt. Met het box-in-box systeem wordt ruimte gecreëerd voor ondernemen, samenzijn en horeca. Door de dynamische natuur van het box-in-box systeem kan de Stookplaats zich meebewegen in de ontwikkelingen van de aankomende jaren.

Voor de inrichting wordt samengewerkt met M1 architecten, JP van Eesteren, de behoefte van de huidige huurders en de eigenaren van het pand. 

Download de brochure

Wil je meer weten over de vele verschillende toepassingen van het Respace systeem? Download dan onze brochure.

Werkspoorfabriek / Utrecht

GBO:
Locatie:
Jaar:
Functie:
Oorsprong:

3563 m2
Schaverijstraat 11, Utrecht
2019
Kantorencomplex
Fabriek, 1913

Van industriële hal naar creatieve werkplekken

Het Utrechts Werkspoorkwartier was lange tijd een ontoegankelijk industrieterrein, maar wordt langzaam getransformeerd naar een creatieve, culturele werkplek. De werkspoorkathedraal is al enige tijd geleden omgebouwd tot ruimte voor kleine bedrijven en evenementen, maar nu wordt ook de naastgelegen werkspoorfabriek omgevormd. In de Werkspoorfabriek realiseert Respace ruim 3000m2 kantoorruimte met het box-in-box concept dat al eerder is toegepast in het Sissy-Boy hoofdkantoor.

"Het concept dat we in samenwerking met Respace hebben neergezet, is zo succesvol dat we vanaf dag 1 volledig verhuurd waren. Respace is duurzamer, heel eenvoudig te implementeren en toekomstbestendig."
Edo Wiersema
Eigenaar - De Stadstuin

Ruimte voor een nieuw tijdperk

De Werkspoorfabriek is een bijzondere plek. De gevels met oude bakstenen, de typische vorm van de 175 meter lange hal en de gele kraanbanen laten het industriële verleden van Werkspoor zien. We behouden die geschiedenis met ons concept, maar bieden binnenin ruimte aan een nieuw tijdperk met ruimte voor kleine bedrijven en een brouwerij. De oorspronkelijke constructie wordt niet aangetast en de karakteristieke glasstroken blijven zichtbaar.

Download de brochure

Wil je meer weten over de vele verschillende toepassingen van het Respace systeem? Download dan onze brochure.